Eläinsuojelu

Mitä tehdä, jos lemmikisi katoaa?

Eläinsuojelulaki takaa sen ettei meillä Suomessa ole lainsuojattomia eläimiä – ei siis kissojakaan. Lain mukaan kissaa ei saa jättää hoidotta eikä sitä saa hylätä. Heitteille jättämisestä on kyse silloinkin kun kissan omistaja päästää kissan ilman valvontaa kotipihan rajojen ulkopuolelle. Vapaana oleva kissa on alttiina monille vaaroille, ei vähiten ihmiselle. Mutta vaikka kissa olisikin eksynyt kotipihan ulkopuolelle, lain mukaan kotikissan tappaminen on rikos.

ETSI kadonnutta lemmikkiäsi. Kysele naapureilta ja lähitienoon ihmisiltä, ovatko he nähneet lemmikkiäsi. Jos tiedät paikan, jossa kissan on nähty liikkuvan, yritä loukuttaa se. Loukkuja saa lainaksi löytöeläintalolta.

Ilmoita mahdollisimman pian löytöeläintalolle tai koiran ollessa kyseessä myös poliisille.
Ilmoituksen voi tehdä numeroon: 0503990002 tai sähköpostitse osoitteeseen: info.helsy@gmail.com – voit jättää viestin myös vastaajaan!

Voit ilmoittaa myös paikallislehdissä ja asuinalueesi yleisillä ilmoitustauluilla (esim. kaupoissa) sekä laittaa netti-ilmoituksen karkurit.fi -sivustoille.

Mitä tehdä, jos löydät kodittoman tai karanneen kissan?

Ota kissa talteen jos suinkin pystyt. Ilmoita eläimestä eläinsuojeluyhdistykselle. Kenenkään lemmikkiä ei saa pitää, vaan se tulee toimittaa löytöeläintalolle. Kun olet ottanut kissan talteen, soita 0503990002. Mikäli emme vastaa, lähetä viesti meille Facebookissa, tai soita päivystysnumeroon 0458786201.

Mitä tehdä, jos epäilet eläinrääkkäystä, huonoa eläimenpitoa tai heitteillejättöä?

Eläinrääkkäys ja heitteillejättö ovat lain mukaan rangaistavia tekoja. Joutuessasi todistamaan eläinrääkkäystä, yritä ensimmäiseksi puuttua siihen itse ja keskeyttää tilanne. Ilmoita eläinrääkkäystapauksesta viipymättä viranomaisille, eläinsuojeluvalvojalle tai eläinsuojeluyhdistykselle, joka voi auttaa sinua selvittämään asiaa eteenpäin. Samoin voit toimia epäillessäsi epäkohtia eläimenpidossa tai heitteillejättöä. Eläinsuojelulain toteutumista valvovia viranomaisia ovat poliisi ja valvontaeläinlääkäri.

Eläinsuojeluilmoitukset Hyvinkäällä:

Valvontaeläinlääkäri Maria Hietala
Hyvinkään kaupunki
Ympäristökeskus
Kankurinkatu 4-6, PL 86
05801 Hyvinkää
puh. 040 842 4894 (parhaiten tavoitettavissa tiistaisin ja keskiviikkoisin)
valvontaelainlaakari@hyvinkaa.fi
Virka-ajan ulkopuolella, eläinsuojelullisissa hätätapauksissa, ottakaa ensisijaisesti yhteyttä poliisiin.

Järvenpään ja Keravan kaupunkien sekä Mäntsälän, Nurmijärven ja Tuusulan kuntien alueilla:

Eläinsuojeluilmoitukset ja ilmoitukset epäillyistä eläinten laittomista maahantuonneista voi lähettää sähköpostitse: leena.luukkanen@tuusula.fi
Kiireellisissä tapauksissa valvontaeläinlääkärin tavoittaa puhelimitse numerosta: 040 314 4756

Sähköinen eläinsuojeluilmoitus:
Voit tehdä sähköisen eläinsuojeluilmoituksen tästä.